A számítógépet, és annak alkatrészeit és a hozzá csatolt eszközöket (pl. egér) hardware-nek nevezzük. A számítógépeken futó programokat pedig software-nak  hívjuk. Ebben a leírásban most csak a hardware elemekkel foglalkozunk.

 

Az alapgép:
Az alapgép (központi egység) felépítése moduláris szerkezetű, mely annyit jelent, hogy az alkatrészek gépet nincsenek megbonthatatlanul egybeépítve.

Ezért meghibásodás esetén a számítógép könnyen javítható, ugyanis elegendő csupán a meghibásodott modult kicserélni.

A gép találjuk házban a tápegységet, a háttértárolókat, és a különböző elektronikus nyomtatott áramköröket. Közülük legfontosabb az alaplap, amelyre az összes modult csatlakoztatni tudjuk.

A számítógépház:
A számítógépház lényegében csak esztétikai tényező, de meghatározza, hogy hány darab meghajtó egység (,DVD-BlueRay,stb…) építhető a gépbe.

Alaplap:
A processzor, a memóriák és néhány vezérlő egység ugyanazon az nyomtatott áramköri lapon, az alaplapon helyezkedik el. Az adatáramlás a buszvonalakon történik. Az adatáramlás sebességét nagyban befolyásolja a processzor órajele. Ennek értékét MHz-ben (megahertz) adják meg.

Alaplap

Processzor:
A processzor vagy az angol nevéből származó rövidítéssel CPU – Central Processing Unit (központi feldolgozó egység) a számítógép agya.
Processzornak nevezzük azt az eszközt, amely végrehajtja a számítógépes programokat és vezérli a feldolgozási folyamatokat. A CPU a programutasítások értelmezését és végrehajtását vezérli.

Memóriák:
A számítógép memóriája a processzor mellett alapvető fontosságú alkatrész. A RAM főbb feladata az ideiglenes adatok tárolása: például a programok utasításai, adatok, a CPU munkájának eredményeinek a tárolása.

Memória modulok

 

 

Háttértárak:
A háttértárak a számítógépekben a memória mellett az adatok tárolását teszik lehetõvé, ilyen a merevlemezes tároló (HDD, winchester), vagy az SSD.

Optikai lemezek:
Az optikai jelrögzítés (CD-DVD-BlueRay) néhány éve leáldozó tendenciát mutatnak. Az adatrögzítés, a korong felületén egy spirális pályán, lézersugárral kialakított digitális jelsorozat által történik. A használt lemeztípusokat három csoportra lehet osztani.

Külső csatlakoztatható perifériák:
A számítógépbe az adatbevitel és irányítás külső perifériákon történik. Ilyen a billentyűzet, a az egér vagy a különböző játékvezérlők (pl. joystick). Ide tartozik pl. a monitor vagy a nyomtató is.