Neked is kevés a hely a gépeden? Ezzel trükkel megmutatom neked, hogyan tudsz több szabad helyet csinálni a gépeden a dokumentumaid, fotóid, programjaid törlése nélkül.

A használat során a számítógép egyre több felesleges adatot gyűjt össze a háttértárolókon. Ezeket én egész egyszerűen csak digitális szemétnek hívom. Sokszor találkoztam olyan számítógépekkel, amelyek fulladoztak ebben a szemétben. Kevés volt rajtuk a szabad hely és lassúak voltak.


Lemezkarbantartó

Írd be a keresőbe, hogy “Lemezkarbantartó” . Ha elindult a program, akkor kattints a “Rendszerfájlok törlése” gombra. Nem kell megijedned, semmilyen szükséges adatot nem fog törölni, csupán a Windows frissítések során felhalmozott adatokat és az operációs rendszer működéséből adódó digitális szemetet törli a számítógépről.

A futtatás a szemét mennyiségétől függően eltarthat akár 5-15 percig is. Légy türelmes, igyál meg egy kávét, vagy egy teát, olvass el cikket, szörfölj a neten. A számítógépet továbbra is használhatod.

Amint végez a program, kilistázza neked, hogy milyen adatokat talált. Itt láthatod, hogy mekkora helyet foglaltak ezek az fájlok. A sor elején a jelölő négyzetbe tegyél egy pipát és az adott adatot ki is jelölted törlésre. Ezután nincs más teendőd mint az OK gombra kattintani és a számítógép elkezdi a felhalmozott digitális szemetet törölni. Ez a folyamat is eltarthat akár 5-15 percig. A program a művelet önmagát bezárja, nem ad semmilyen értesítést.

 

Ezt az egyszerű lépést érdemes havonta elvégezni, a Windows frissítések letöltött telepítési fájljai és működéséből adódó szemét nagyon sok helyet foglalhatnak a számítógépeden. A kisebb frissítések hátrahagyott adatmennyisége is elérheti az 1-4 GB-ot, de a nagyobb tavaszi, vagy őszi verziófrissítést is magukban hordozó upgradek akár 20-50 GB hasznos tárhelyet is elvehetnek.

7 + 5 =