Az interneten a bankkártyát fizikailag nem használjuk a tranzakció során, csupán a bankkártya adatait adjuk ki. Ez nagyobb körültekintést igényel a kártya tulajdonos részéről!

Az online fizetést olyan eszközről használd, amely a felügyeleted alatt áll. Netkávézóból vagy nyilvános, közösen használt számítógépről, hálózatról, WIFI-ről nem ajánlott.

A vásárlás előtt mindenképpen bizonyosodj meg róla, hogy az adott kereskedő megbízható és egy valós kereskedelmi vállalkozás áll a weboldal mögött.

 

Figyelj oda a szövegre, a helyesírás helyességére és a fogalmazás minőségére.

A helyesírási, fogalmazási hiba arra utalhat, hogy az oldal automata fordítóval készült.
Ha ilyen gyanú merül fel benned, akkor az adott oldalon ne vásárolj!

  • Kártya adatait mindig bizalmasan kezeld!

  • A kártya hátoldalán lévő CVC2, CVV2 kódot ugyanolyan gondossággal kezeld, mint a kártya PIN kódját

  • A kártyához tartozó PIN kódot semmilyen körülmények között ne add meg másnak!

  • Mobiltelefonod, és a banki applikáció belépési adatait, jelszavait ne add meg másnak!

     

 

Előfizetések

Sok ingyenes vagy olcsóbb próbaszolgáltatást kártya adataid megadásával tudod igénybe venni.

Figyelmesen olvasd el, milyen kötelezettségekkel járhat a jövőben. Sok esetben csak az apróbetűs részben tüntetik fel, hogy fizetéssel együtt elfogadod azt is, hogy a jövőben előfizetési díjat vonjanak le tőled automatikusan számládról a kártya adataiddal.

Adatlopás

A bankok és a szolgáltatók e-mail útján soha nem kérnek kártya adatokat és nem irányítanak át levélből fizetési felületre. A bankok és üzletek telefonon vagy SMS-ben sem kérnek adatokat.

Nyereményjátékok

A közösségi oldalon kihagyhatatlan ajánlatokkal kecsegtetnek ismert üzletek neveit felhasználva. Ezek a csalások sok esetben utánozzák az adott társaság honlapját és teljes megjelenését.


Mindenképpen figyelni kell a címsor a webcímet. Ha bizonytalanok vagyunk keressünk rá a Google keresőben az adott cégre és hasonlítsd össze az ottani címet és megjelenést.