A számítógépes ismereteket már nem csak irodai munkakörökben várják el a munkavállalóktól.

Legváratlanabb munkahelyeken és munkakörökben is jelen van a XXI. században a számítógép vagy valamilyen más okos eszköz. Az okos és hordozható eszközök elterjedésével a technológia használata már olyan munkakörök esetében is napi rutinná vált, ahol ezt nem is gondolnánk. 

Egy gyártósori betanított munkásnál is fontos szerepe van a számítógépes ismereteknek. A legtöbb munkahelyen, ha másra nem adminisztrációra szinte minden munkakörben használnak már valamilyen számítástechnikai eszközt.

A számítógépes ismeretek több szintre oszthatjuk

Az alap felhasználói szint esetén a számítógépes és okos eszköz használatát elsajátította, rendelkezik a megfelelő elméleti és gyakorlati tudással, amelyet a munkája során hasznosítani tud. A munkájához szükséges munkaállomást, programokat és műveleteket napi szinten használja és alkalmazza a munkája során. Az eszközök kezelése még helyenként lassú és bizonytalan lehet.

Felhasználói tudásszintről akkor beszélünk, ha az alap kézségeken felül a számítógép operációs rendszerét és az irodai alkalmazásokat magabiztosan, gyorsan és hatékonyan tudja használni. A számítógép munkavégzésének fontos, hanem az egyik legfontosabb eszköze. A nyomtató és lapolvasó, fénymásoló eszközök használata sem okoz gondot.

A professzionális felhasználó esetében mindenki azonnal az informatikusokra gondol,  pedig ez közel sem így van. A professzionális szinten lévő felhasználó képes átadni tudását másoknak és betanítani a munkavégzéshez szükséges eszközök és programok használatára.

Munkaadók elvárásai

A munkaadók elvárása munkakörönként eltérő lehet, de három nagyon fontos feltételnek minden számítógépes munkát végzőnek képesnek kell lennie.

  • Stabil elméleti és gyakorlati tudás


  • Gyors és hatékony munkavégzés a számítógéppel és a hozzájuk kapcsolt eszközökkel (nyomtató, scanner).

     

  • Önálló munkavégzés és problémamegoldó képesség (vagy legalább ha segítséget kér, tudja elmondani, mi a problémája)

Hol a helye az önéletrajzban a számítógépes ismereteknek?

Míg korábban az volt az elvárt, hogy a tanulmányokat és a betöltött munkahelyeket jelenítsd meg először majd az önéletrajz végére kerülhetnek az egyéb ismeretek amelyekről nem rendelkezel papírral.
Ezzel ellentétben én mindenki arra buzdítok, hogyha a megpályázott pozíciónál feltétel vagy előny a számítógépes felhasználói tudás, akkor azt elsők között jelenítse meg az önéletrajzában. 

Ilyen tudás lehet még pl. az idegennyelv használat amelyről nem rendelkezik nyelvvizsgával, de beszéljük az adott nyelvet.

Pontosan mit írjak bele?

A MS Office tudás ma már kevés, inkább alap. Mindenképp írjuk le, említsük meg, de ne első helyen. Helyette inkább részletezzük a tudásunkat és tapasztalatunktat. Pl. Word magas szintű használata, körlevelek készítése; Excel magas szintű ismerete, képletek ismerete és diagramok készítése, önálló táblázatkészítés

Ha használtál speciális vállalatirányítási rendszereket (pl. SAP) vagy egyéb az iparágadra jellemző programokat, akkor azokat fel kell tüntetni. Egy mondatban itt is részletezheted a használat és a tudás szintjét.

Az ECDL és a hasonló számítógépes tanfolyamok nem érdeklik a munkavállalókat. Ezeket felülteni felesleges, csak akkor kell és érdemes, ha a pályázati feltételekben ez szerepel vagy előnyként nevezik meg.