Számos kérdés érkezik hozzánk, hogy SSD-ét vagy HDD-ét vásároljunk, építsünk a számítógépbe?

A gyakran feltett 5 kérdésekre válaszolok ebben az írásban.

Először is tisztázzuk a fogalmakat! Mi is az a HDD és SSD?

Mindkét eszközt informatikai adattárolásra használt eszköz.

A HDD, azaz merevlemez, az angol hard disk drive kifejezést jelöli, amely a számítógép adattárolója. A merevlemez az adatokat mágnesezhető réteggel bevont, forgó lemezeken tárolja. 

Az SSD az angol Solid-state drive kifejezést jelöli, amely egy mozgó alkatrészek nélküli adattároló, ami a memóriában tárolja a különféle adatokat.

A HDD-re, érdemes telepíteni a Windowst?

Nem!

Ha SSD-vel szerelt a számítógép, akkor semmiféleképpen sem ajánlom! Ha számítógép fejlesztést és anyagi beruházást jelent, akkor is meggondolandó egy kisebb 128 GB-os SSD vásárlása amely kb. 10.000 Ft-ot jelent, ha mi magunk be tudjuk ezt szerelni.

Egy régebbi gép esetén sokkal többet jelenthet mint az ennél költségesebb memória fejlesztés.

Mit jelent, az hogy lassabb a HDD,  mennyivel lassabban tölti be a gépet?

A fenti kép jól szemlélteti, hogy mennyi idő alatt tölt be ugyanaz a számítógép, ha a rendszer SSD-re vagy ha HDD-re van szerelve.

Ez a sebesség nem csak a rendszer, hanem bármilyen program betöltésénél, keresésénél is sokkal gyorsabb, ha SSD-ről futtatjuk.

Mennyi idô alatt romlik el egy SSD és egy HDD?

A HDD mágneses és mozgó alkatrészelet tartalmaz. Ezáltal sokkal kényesebb a helyes szállításra és tárolásra és a környezeti hőmérséklet változására. A HDD-ék jó része már a gyártás utáni első évben megadja magát (helytelen szállítás, tárolás, gyártási hiba). 4 év használat után már 70% körül van a HDD-ék halálozási aránya.

Az SSD-nek az élettartama kb 300-500 TB közötti írás-olvasás, ez átlagos használat mellett akár 15 évet is jelenthet.