A Computatronál már régóta terveztük, hogy elsősorban TV-hez illetve gépeléshez keresünk egy olcsó készletet. Íme, erre esett a választás: iBOX Pulsar Pro IKMS620.

 

Másodlagos vezeték nélküli billentyűzetet és egeret kerestünk, a kanapén üldögélve a TV-re kiküldött képhez. Minimális játék, inkább böngészés és levelezés.
Mivel a számítógép parkjainkhoz rendelkezünk megbízható és minőségi vezetékes klaviatúrával és egérrel, így az árat a lehető legalacsonyabb szintre lőttük be. A másik elvárás az angol kiosztás volt.

 

Amikor keresgéltünk az olcsó 3.000 – 5.000 Ft közötti kínálatban, csupa noname, semmitmondó billentyűzetek és kis méretű, gyermek kézbe illő egerek jöttek velünk szembe, fekete színben. És akkor a sok unalmas fekete között, ott piroslott ez a termék és már csak a feltűnő színe és a gombok furcsa kinézete miatt is megnéztük közelebbről.

A kinézet tényleg az utolsó utáni szempont volt, de nem akartunk egy n+1-dik ugyanolyan unalmas, fekete készletet. Az egész billenytyűzet az írógépekre hajaz és specifikációkat alaposabban megnézve az egér sem rendelkezik olyan rossz értékekkel.

Első benyomások

A csomagot pár nappal később meghozta a futár (amit könnyed mozdulattal akartam elvenni tőle, de legnagyobb meglepetésemre a doboz nehéz volt! – A Szerk.). Standard, stabil karton csomagolás belül megfelelő védelemmel, képpel és rövid leírással a termékről.

Amikor először a kezünkbe vettük a billentyűzetet, megállapítottuk nemes egyszerűséggel, hogy nehéz és nagy! A billentyűzet oldallapjai és hátlapjának egy része ugyanis fém! A termék robosztus és jó összeszerelésről árulkodik, anyaghasználata nem ebben az árszegmensben megszokott. A billentyűk is masszívnak és tartósnak tűnnek, az egér is megfelelő minőségűnek tűnik.

Ez nem Made in China

A terméket a lengyel iBOX gyártja, ami elsősorban jó ár/érték aránnyal rendelkező számítástechnikai kiegészítőket gyárt és forgalmaz a gamer székektől kezdve a táskákon át a HDD tartókon keresztül az univerzális notebook töltőkig, szinte mindent. A gyártó is leírja az oldalán, hogy termékeinek jó részét maga gyártja Lengyelországban vagy más Európában gyártó beszállítóktól szerzi be. Közel keletről származó termékek elenyészőek, ezek inkább az olcsóbb pár eurós kiegészítők.

A gépelés

A gépelés nagyon kényelmes és vakon a hagyományos billentyűzetekhez képest gyorsabban is lehetséges. Azonban itt a gombokat rendesen le kell nyomni, nem csak megérinteni mint a membrános olcsó klaviatúrák esetén. A gomboknak útja van, mivel magasan kiállnak, ezzel is az írógépes érzést hozva.

Aki használt írógépet vagy azon tanult meg gépelni (Mint pl. a szerk.), az tudja, hogy mennyivel gyorsabban és pontosabban lehet egy jó mechanikus vagy elektromos írógépen gépelni. Nos ezt a lehetőséget ez a billentyűzet maximálisan hozza. A billentyű leütések hangosak, de nem tolakodóan, kísértetiesen hasonlítanak az írógép hangjára.

A mindennapi használatot számos funkció gomb is segíti, amellyel állíthatjuk a média hangerejét, vagy egy gombonyomással elindíthatjuk a böngészőnket.

Az egér

Az egér anyaghasználata és összeszerelési minősége is kiváló. Ez már persze nem fém, hanem műanyag,  Könnyű, jól mozog. Az egér nem rendelkezik semmilyen extra gombbal, a megszokott jobb-bal és a görgőt kapjuk. A tetején találunk egy DPI feliratú kis apró gombot, amivel az egér érzékenységét, gyorsaságát tudjuk állítani. Ez a funkció sem megszokott ebben az ár szegmensben. Tölthető elemmel használva egy picit még pontosabban használható, mert a tölthető akkuk nehezebbek mint a hagyományos elemek, így ad egy kis plusz súlyt az egérnek.

Csatlakozás, energia felhasználás

USB adatpert csatlakoztatva a számítógéphez azonnal csatlakozott, nem kért semmilyen plusz meghajtó telepítését, gyakorlatilag a fizikai bedugást követően 1-2 másodpercen belül már reagált az egér és a billentyűzet. Installálása a vezeték nélküli eszközöknél megszokott játszi könnyedséggel és gyorsasággal törtnéik.

A klaviatúra 2db AAA, az egér pedig egy darab AA méretű elemmel működik, amit a csomagoláshoz mellékelnek. Na nem egy nyuszis elemet kapunk, hanem lengyel elemeket, amelyek elég tartósnak bizonyultak. A tölthető akkumulátorok energiájával is nagyon jól gazdálkodik mind az egér, mind a billentyűzet, pedig csak gyengébb 500 mAh órás akkukkal teszteltük. Nagyobb kapacitású elemekkel  akár több hétig is elegendő energiát biztosíthatnak a készlet használatához.

Összegzés

Meglepően jó ár/érték arány, masszív anyaghasználat, európai gyártás, egyedi design.

AJÁNLOTT
10/9