Egy informatikai biztonsági cég még júliusban kiadta a figyelmeztetését, miszerint több ezer fiók adat került nyilvánosságra a Spotify egyik külső szerveréről, többek között a bejelentkezési adatok is.

Még nyáron fedezte fel egy szakértő cég, hogy a Spotify egyik külső szerveréről valamivel több mint 72 GB adatot érhetőek el nyilvánosan. A napvilágra került adatok között felhasználó neves és jelszavak is elérhetővé váltak.

Visszaállítja a fiókokat a Spotify

A Spotify ezért a napokban az érintett fiókok jelszavát alapértelmezettre állította és a fiók tulajdonosai e-mail útján kiértesítette a veszélyről. (Miért november végén, ha már július óta ismerik? – A szerk.)

A legtöbb felhasználó mindenhol ugyanazt a jelszót használja

Gondolhatnánk, nagy dolog, ugyan mit kezd egy kiber bűnöző a Spotify adatainkkal, zenét hallgat? A kérdés ennél sokkal súlyosabb, ugyanis nagyon sok felhasználó ugyanazt az egy jelszót használja mindenhol. Az e-mail cím és a jelszó párossal a bűnözök könnyűszerrel bejuthatnak a többi online felületre is. Ezért is nagyon fontos, hogy minden online felületen különböző jelszót használjunk. Korábbi két részes cikkünkből megtudhatod, hogyan állíthatsz be egy olyan erős jelszót, amit soha nem fogsz elfelejteni.

Ezt a jelszót soha nem fogod elfelejteni I. rész
Ezt a jelszót soha nem fogod elfelejteni II. rész

Egyes felhasználónak akár 50-80 online fiókja is lehet. Ennyi jelszót valóban képtelenség megjegyezni, érdemes valamilyen jelszókezelő alkalmazás használata. Hamarosan ezekeről is írunk itt a Computatron.