A Facebook még tavasszal bemutatta az új felületét, amit több hónap tesztelés után szeptembertől bekapcsolt minden felhasználó számára.

A cég már régóta ígéri a felhasználók számára a sötét módot a számítógépes környezetre. Tavasszal  mutatta be az új számítógépes felületét, amely inkább a mobilos és táblagépes felületre hasonlít. A design mellett számos új funkcióval is bővült a felület.  Nagyon sokaknak nem tetszik. A szokás nagy úr, szokták mondani. De nagyon sokan főleg csoport és oldal kezelők panaszkodtak az új felület funkció veszteségei miatt. A tavaszi próba alatt sokan pár perc próbálkozás után visszaváltottak a klasszikus felületre. Szeptembertől azonban erre már nincs lehetőség, ugyanis a közösségi oldal mindenki számára bekapcsolta az új felületet.

Keskeny fő terület

A funkció veszteségek miatt nagyon sokaknak a középső terület keskeny szélessége sem tetszik. A teljes oldal szélességet három egyenlő részre osztotta fel a Facebook tervező csapata, emiatt az érdemi információkat tartalmazó hírfolyam sokkal keskenyebb lett és a kevésbé informatív hivatkozásokat tartalmazó jobb oldali mező, valamint  bal oldali reklám és chat rész indokolatlanul meghízott. Mindkét szélső sávban üres helyek tátonganak, amelyet mindenki értetlenül fogadott.

Mi sem értjük, hogy a szélső sávok kihasználatlan területeivel miért nem lehet megnövelni az informatív középső területet.

Old Layout for Facebook –  bővítmény amellyel visszaállítható a régi felület

Mindegyik böngészőre megjelent a Old Layout for Facebook.
A Chrome és Edge böngészőkhöz innen tölthető le, a Mozilla Firefox-hoz is használható verziót pedig innen érheti el.

Nem örök érvényű

A legtöbb böngészős bővítményhez hasonlóan az Old Layout for Facebook is könnyedén egy kattintással ki vagy bekapcsolható. Bár az új felület számos gyermekbetegségtől szenved, van benne pár olyan funkció amely használata könnyebb és gyorsabb mint a régi felületen. Ez fordítva is igaz, vannak olyan lehetőségek amelyek a régi felületen használhatóak könnyebben, vagy egyáltalán ott elérhetőek csak. A használni kívánt lehetőségek és kedvünk szerint váltogathatunk a kinézetek között.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek kövess minket a Facebook oldalunkon vagy a támogató közösségű csoportunkban, ahol bármilyen számítógépes vagy okos kütyüvel kapcsolatos kérdésedre választ kaphatsz.