Sok felhasználó számára nehézséget okoz a jelszavainak megjegyzése. Ebben a két részes leírásban bemutatok két használható módszert, amivel búcsút inthetsz az elfelejtett jelszavaknak. Az első részhez kattints. Most pedig következzen a második módszer.

Sokak számára ismerős lehet internetes oldalalak használata során a „Nem megfelelő jelszó, vagy felhasználó név” hibaüzenet amikor szeretnének elérni egy-egy profiljukat. A legtöbb helyen adott az úgynevezett Elfelejtett jelszó, ahol a regisztrációkor megadott e-mail címünk, vagy telefonszámunk segítségével kérhetünk egy új automatikus jelszót. De ezt sok esetben lassú, nehézkes és bizony van olyan (többnyire vállalati szektor), ahol nincs is erre automatikus megoldás.

Ebben a két részes leírásban most abban szeretnék segítséget adni, hogyan tudsz olyan jelszót megadni a rendszerekhez, ami biztonságos és egyben megjegyezhető is. Számos képlet van erre, de én csak a két legegyszerűbbet fogom bemutatni.

Az első részben mondatokból készítünk jelszót. Most a második részben pedig egy olyan módszert fogok bemutatni, amit soha nem fogsz elfelejteni, mert mindig kéznél lesz hozzá a puska.

Második rész: a telefon billentyű módszer

Válassz ki egy szót, amit nem felejtessz el. A példa kedvéért az alábbi szót választottam.

Fagyi

Most vedd a kezedbe a telefonodat és keresd meg az adott betűhöz tartozó szám kombinációt. A telefon nyomógombjain Az 1-es számot kivéve mindegyik számhoz tartozik egy-egy karakter vagy szimbólum.

F3a2g4y9i4

Így létrejött egy alap jelszavad, ami egyelőre csak egy helyre jó. Ahhoz, hogy több helyre is használhasd, az első módszerben leírtakhoz hasonlóan egészítsd ki.

Gmail jelszó: F3a2g4y9i4Gmail
Facebook: F3a2g4y9i4Facebook

Ezt a jelszót is variálhatod tovább. Vannak olyan helyek ahol kérhetnek speciális karaktert is, tegyél a végére egy ilyet. Így pl. a Gmail jelszó a példánkban az alábbiak szerint alakul

F3a2g4y9i4Gmail+

A plusz jel helyére tehetsz akármi mást is, egyenlőség jelet, aláhúzást, kötőjelet stb.

A telefonod billentyűzete mindig kéznél lesz és onnan tudsz puskázni is. Nagyon fontos azonban, hogy egy olyan szót, kifejezést találj ami mindig eszedbe jut. Anélkül a telefonunk sem ér fabatkát sem.