Sok felhasználó számára nehézséget okoz a jelszavainak megjegyzése. Ebben a két részes leírásban bemutatok két használható módszert, amivel búcsút inthetsz az elfelejtett jelszavaknak.

Sokak számára ismerős lehet internetes oldalalak használata során a „Nem megfelelő jelszó, vagy felhasználó név” hibaüzenet amikor szeretnének elérni egy-egy profiljukat. A legtöbb helyen adott az úgynevezett Elfelejtett jelszó, ahol a regisztrációkor megadott e-mail címünk, vagy telefonszámunk segítségével kérhetünk egy új automatikus jelszót. De ezt sok esetben lassú, nehézkes és bizony van olyan (többnyire vállalati szektor), ahol nincs is erre automatikus megoldás.

Ebben a két részes leírásban most abban szeretnék segítséget adni, hogyan tudsz olyan jelszót megadni a rendszerekhez, ami biztonságos és egyben megjegyezhető is. Számos képlet van erre, de én csak a két legegyszerűbbet fogom bemutatni.

Az első részben mondatokból készítünk jelszót.

Első rész: A mondat jelszó

Az első részben a mondat jelszó módszerét ismertetem. Ennek az alapja, ahogy a neve is elárulja egy mondat. Egy mondatot fogunk jelszóvá alakítani.

A mondat legyen egyszerű, olyan amit soha nem felejtünk el. Lehet akár egy idézet, vagy a jelmondatunk. Az alábbi jelen helyzetben eléggé aktuális idézetet választottam A kérem a következőt! című filmből:

Sajnos az egészség nem fertőző.

A jelszavaknak tartalmaznia kell számot. Ezért most először a mondatban szereplő szóközöket cseréljük ki számokra. Nem kell túl gondolni, a kedvenc számod add meg, így:

Sajnos4az4egészség4nem4fertőző.

Ez így nagyon hosszú, állandóan, mindenhová beírni időrabló ezért rövidítsünk rajta. Csak a szavak kezdőbetűit tartsuk meg.

S4a4e4n4f

Sok helyen speciális karaktert is kérnek a jelszavak megadásakor, tegyünk hát bele egyet. Ezt sem kell túlbonyolítani, íme:

S4a4e4n4f+

Ezzel kész van az alapjelszavad

Amennyiben ezt nem csak egy helyre szeretnéd használni hanem mondjuk a Gmail, a Facebook, Instagram profilodhoz is, akkor nincs más dolgod, mint az alap jelszót kiegészíteni valami olyanra amit az adott weboldalal kapcsolatban először eszedbe jut, pl:

Gmail jelszó: S4a4e4n4f+gmail
Facebook: S4a4e4n4f+facebook
Instagram: S4a4e4n4f+instagram.

Ezeket a jelszavakat már használhatod bátran bármelyik felülethez, de ha ezzel sem lennénk elégedettek, akkor még ezen is lehet módosítani. Írhatjuk akár nagybetűvel a helyhez köthető tulajdonság első vagy utolsó betűjét is, így pl. a Facebook jelszavunk lehet

S4a4e4n4f+Facebook
vagy
S4a4e4n4f+facebooK
esetleg
S4a4e4n4f+FacebooK

A példamondatoknak csupán a képzeletünk szabhat határt, a variációk számának pedig a memóriánk. Amennyiben még akár ennél több módosítást is képesek vagyunk megjegyezni, akkor variáljunk bátran. Egy a lényeg: ne felejtsd el!

Hamarosan érkezik a második rész, ahol egy hasonlóan egyszerű módszert fogok bemutatni,

ahol olyan jelszót kreálok, amit (szinte) lehetetlen elfelejteni,

mert az emlékeztető mindig ott lesz a kezed ügyében!