Tavaly júliusban végeztem saját magamon egy ember kísérletet, 1 teljes hétig nem használtam a közösségi médiát és úgy általában visszafogtam az internetes tartalmak fogyasztását. Akkor ebben az írásomban számoltam be a tapasztalatokról. Azóta eltelt több mint fél év, tapasztalatait osztom most meg.

Tavaly júliusban döbbentem rá, hogy amikor volt egy kis szabad időm, pár perc szünet azonnal nyúltam a telefonom után és már görgettem is valamelyik platformot. Az egyik reggel, ezzel a céltalan görgetéssel elpazaroltam több mint egy órát.

Akkor nem csak a mobilis szokásaimat figyeltem meg, hanem úgy általában az internetes tartalomfogyasztásomat is górcső alá vettem. Rájöttem, napi több órát töltök cél nélkül a képernyő előtt: közösségi oldalak görgetésével, hír oldalak, fórumokat böngészésével. Ez veszélyes!

Emiatt tavaly júliusban 1 héten át kiiktattam az életemből a közösségi média oldalakat és a hír oldalak és egyéb netes tartalmak böngészését pedig napi kétszer 15 percre csökkentettem le.

A közösségi média appokat is töröltem a telefonomról. Ennek eredményéről ebben az írásomban számoltam be: Közösségi oldalak nélkül 1 hétig. Mutatom mi történt!

Azóta eltelt több mint fél év

Mi változott ebben az időszakban? Az applikációkat eleinte nem vagy csak 1-2 hétre raktam vissza a telefonomra, de eszembe sem jutott őket megnézni unalmamban. Nyilván volt olyan, amikor a FB-on rákerestem valakire, vagy valamire, vagy kíváncsi voltam egyik-másik fotós képeire az Instán, vagy ránéztem egyik-másik kedvencemre a Twitteren.

Valamikor decemberben az ünnepi időszakban raktam fel újra ezeket az alkalmazásokat, azóta is a telefonon vannak, enni nem kérnek, egy kis tárhelyen kívül. Ritkán nyitom meg őket, akkor is inkább az Instagramot, ha fotót töltök fel, mint hobbi fotós. A Facebook-ot is hasonló okokból használom, elsősorban számítógépről.

Unalmamban már eszembe sem jut ezen vagy hasonló applikációk használata, a könyvolvasót viszont annál gyakrabban használom. Mióta a telefonomon vannak a könyveim, és erre nem használok külön eszközt (tablet, e-book olvasó) azóta sokkal többet olvasok, a telefon legtöbbször kézközelben van. Ha csak van 5 percem amíg várok a buszra, már akkor előkapom és olvasok. Régebben ilyenkor a közösségi médiát görgettem céltalanul.

A különböző hír oldalak, fórumok és kedvenc oldalaim számára is bőven elegendőnek tűnik a napi fél óra. Sőt annyira leszoktattam magam ezekről is, hogy most egy hetes konkrét példával tudok szolgálni:

múlt hét szerdától nem olvastam híreket, nem néztem rá a kedvenc témáimra. Mi történt? Semmi.

A fontosabb hírekről (pl. koronavírus hiszti) értesültem más forrásokból (rádió, vezetés közben).

Az applikációk hónapok óta visszatértek a telefonomra, mégsem használom őket unalmamban. Azzal, hogy több hónapig nem voltak, sikerült új szokásokat felvennem, vagyis inkább régi rossz beidegződéseket megszüntetnem. A tartalom fogyasztásom is sok mindenben változott, inkább előtérbe kerültek a videós és podcast tartalmak, de ezek is maximum heti 1-2 órát vesznek el, üres járatban utazás vagy munka közben.

A telefonomnak vettem egy tartót és fix helyet jelöltem ki neki a lakásban a dolgozó asztalon. Ezzel is csökkentettem a képernyő időt: korábban mindig mellettem vagy a zsebemben volt, mindenhová vittem magamra a mosdót kivéve. Toalattre korábban sem vittem higiéniai okokból.

A munkám és a hobbim miatt teljesen nélkülözni nem tudom a közösségi média felületeket, de már csak célzottan használom őket: fotók publikálására, kapcsolat tartásra.

Egy pár hete az SMS értesítéseket kivéve a többi értesítést is némítottam a telefonomon, és csak akkor nézem meg ha kedvem vagy időm engedi. A levelek értesítéseinek kikapcsolása még nem állandó, mert van olyan amikor várok valami fontosat, amire mihamarabbi választ kell adnom. A levelező része még egyelőre teszt fázisban üzemel, de a privát fiókjaim némák. Erről később fogok még írni egy külön bejegyzésben részletesen is.

2 + 2 =