Tavasszal mélyponton volt a memória és az SSD ára, de a nemzetközi piacon a napokban 20%-os áremelkedés volt tapasztalható. A szakértők szerint pedig ez még csak a kezdet, év végére akár 50%-os emelkedés sem kizárt.

A memória és az SSD árai tavasz óta igen kedvezően alakulnak, az év végi piaci őrület után a vártnál is nagyobb áresés volt tapasztalható a szegmensben. A szakértők és kereskedelmi cégek már vártak egy drágulást, de csak az év végére megszokott maximum 5-10%-os emelkedést.

Miközben mindenki az USA és Kína közötti pénzügyi és kereskedelmi konfliktusra figyel, addig szépen csendben Japán és Dél-Korea között is kialakult egy hasonló háború. Ennek a következményei elsősorban az elektronikai piac termékeire, azon belül is a számítógép alkatrészek szegmensére lehet kedvezőtlen hatással.

A piaci mozgásokra legérzékenyebb szegmens mindig is a memóriák területe volt. Ezen a piacon érezteti hatását a két keleti ország közti vita.

A nemzetközi piacokon a memória és SSD árak már 20%-kal többe kerülnek, mint az ezt megelőző hetekben.

A drágulás a magyar kiskereskedelembe még nem gyűrűzött be az áremelés, jelenleg még a raktári kapacitásokat értékesítik egyébként is Európa szerte. De a magyar szakértők számítása szerint a drágulás hazánkat is elérheti pár héten belül, legkésőbb szeptemberben már hatással lesz a magyar árakra is.

Ezért azt javasolják mindenkinek, aki memória vagy SSD vásárlás előtt áll, hogy még most szerezze be ezeket az alkatrészeket, ugyanis a jelenlegi 20%-os áremelkedés csak a jéghegy csúcsa. A korábbi árakhoz képest, akár 50%-os áremelkedést sem zárható ki. De ne üljön a babérjain az sem, aki más alkatrészeket szeretne a közeljövőben vásárolni, a többi tartozék ára is követni fogja a memória piac árainak emelkedését.