Míg az átlag magyar a felmérések szerint 4-4,5 órát tévézik, én közben azt gondoltam, hogy ez engem nem érint, ennyit nem töltök a képernyő előtt. A televízió előtt nem is, de mi a helyzet a telefonommal, és a számítógép monitorjával?

Pár nappal ezelőtt megdöbbenve tapasztaltam, hogy felkelés és reggelizés után a következő 1 órát, a telefonom nyomkodásával, azon belül is a FB nézegetésével töltöttem el. A nézelődés teljesen céltalan volt, többnyire csak a hírfolyamot vagy egyik-másik csoport falát görgettem.

Később napközben átgondoltam, mennyi időt töltök a számítógépen is teljesen céltalan böngészéssel, híroldalak olvasásával, fórumok követésével.  Így én ugyan nem a TV képernyőját bámulom, hanem helyette a telefonomon a FB, instagram kettőst, a számítógépemen pedig híroldalakat, fórumokat, blogokat olvasgatok.

Érdemi információ, amit magamba szívok ezen idő alatt igen csekély, egyáltalán nincs arányában az eltöltött idővel. Nettó időpocsékolás. Amint tudjuk abból pedig soha nincs elég. Már csak azért is, mert az időnk véges. A sok mindent megvásárolhatunk, vehetünk élelmiszert, autót, ruhát és még sorolhatnám. De időt nem!

Ez veszélyes!

Ezért elhatároztam, hogy emiatt 1 hétig mellőzni fogom a közösségi oldalakat, a fórumokat és a hírportálok, blogok átolvasását napi 15 percre redukálom le.

ELSŐ NAP
13:41 a KEZDÉS: letöröltem a FB és Instagram applikációkat a telefonomról. Számítógép böngészőjének kedvencei közül kivettem a FB és különböző fórum oldalakat.
14:00:  valakire ráakartam keresni a FB-on.
19:41: Kimentem az erkélyre hűsölni, kezembe vettem a telefonomat és mentem volna az FB gombra. Hoppá!

MÁSODIK NAP
Többször is a kezembe vettem a telefonomat, hogy rányomok az Facebook applikációra, de ugye nem volt mire. A számítógépen is kerestem a könyvjelzőket, 1-2 alkalommal rányomtam. Később valaki megkérdezte, hogy „azt láttad a fészen?” Mondom neki, hogy nem, erre megmutatta: egy teljesen haszontalan dolog volt.

HARMADIK NAP:
Kettő-három alkalommal vettem a kezembe a telefont, hogy ránézek a FB vagy az Insta alkalmazásra. Számítógépen egyáltalán nem kerestem a rég megszokott weboldalaimat.

NEGYEDIK NAP:
Egész nap egyetlen egy alkalommal nyúltam a telefonomhoz úgy, hogy az FB alkalmazásra szerettem volna felmenni.

ÖTÖDIK NAP:
Mivel ma kéznél volt toll és papír, ezért időbéleggel jegyeztem fel az eseményeket
8:38: valakire szerettem volna rákeresni a Facebook-on
9:36: kezembe vettem a telefonomat és kerestem a FB alkalmazást

HATODIK NAP:
Egyáltalán nem néztem rá a telefonomra, eszembe sem jutott az egész.

HETEDIK NAP:
MaMa sem foglalkoztatott a közösségi média, ma sem vettem céltalanul a kezembe a telefonomat és nem kerestem a közösségi média applikációkat.

ÖSSZEGZÉS:
Nem történt semmi. Nem éreztem hiányát a közösségi médiának, fórumoknak, blogoknak, pedig eleinte azt gondoltam, hogy 1-2 csoport vagy oldal amit követni szoktam hiányozni fog. De nem így lett. A csoportok és oldalak tartalmaira egyáltalán nem gondoltam, nem hiányzik semmi. Először azt hittem, hogy a hírportálok napi 15 perces limit túl kevésnek tűnt. Az első 1-2 napban valóban kevés is lett, mert ráugrottan minden hírmorzsára. A 15. percben ahol volt, abba hagytam a böngészést és így sem maradtam le semmiről. Harmadik nap már változtattam, nem nyitottam meg mindent, csupán a címeket és az alattuk lévő bevezetőket futottam át. Csak 1-2 valóban érdekes és tényleg információval bíró hírt olvastam el és ehhez a 15 perc is soknak tűnt.

Mi változott?
Sokkal többet olvasok. Unalmas perceimben szakmai anyagokat és könyveket olvasok. A regénnyel, amit olvasok is szépen haladtam, 1 hét alatt többet olvastam belőle, mint korábban 1 hónap alatt.