Hónapok óta pörög egy átverős kamu hirdetés a Facebook-on arról, hogy egy egy euróért lehet venni 150-300 Ezer Forintos felső kategóriás mobiltelefonokat A hír elsőre blikkre úgy néz ki, mint egy rendes hírportál cikke. A csalók valójában egyszerűen lelopták a legtöbb magyar hírportál megjelenését, ezzel is megerősítve a balfácánokat abban, hogy a hír igaz.

PEDIG ORDAS NAGY KAMU!

Az csalók nagyon drága telefonokat, kínálnak bagóért, többnyire 1 eurós, vagy 1 dolláros áron. A kedvezményes vásárlási lehetőségről különböző országos hírportálok nevével és megjelenésével visszaélve, azok weboldalaira 100%-ban hasonlító tartalommal próbálják megerősíteni a hiszékeny olvasókban.

Mire figyeljünk?
Először is hallgassunk a józan paraszti eszünkre! Ha valami túl olcsó, hihetetlen az általában nem létezik. Egyik óriás vállalat sem fog osztogatni 1 euróért csúcskategóriás telefont.

Figyeljük meg a címsort!
A példaképen jól látható, hogy a címsornak semmi köze az index.hu webcímhez, az egy teljesen noname külföldi oldalra mutat: jelen esetben ez a upgrdeflow.com. Ez a legárulkodóbb jel, minden esetben ellenőrizzük le a címsor helyességét!

 

A kamu híreket minden esetben a Facebok közösségi oldalon hirdetik.

A hirdetések már hónapok óta futnak a legnagyobb közösségi portálon. Több alkalommal jelentettük már a Facebook felé ezeket a hirdetéseket, válaszukban mindig elutasítást kaptunk, miszerint nem ütközik a szabályaikba. Részletesen azzal magyarázzák ezeknek a csaló hirdetéseknek a futtatását, hogy a csalás nem közvetlenül a Facebook portálon történik, a hirdetett tartalomra nincs rálátásuk, mivel tőlük független weboldalon történik.

A csalás tehát a Facebook hathatós támogatásával fut már hónapok óta. A hirdetésekből bejövő bevétel mindenekelőtt, a felhasználók biztonsága csak másodlagos?