Mindenhová regisztrálunk, itt egy jelszó ott egy felhasználónév. Sokan csak nyűgnek érzik, naponta találkozom bosszankodó embereken. Pedig a jelszavak és a különböző jelszóházirendek a felhasználók érdekeit szolgálják.

 

Sorra kerülnek napvilágra azok a hírek, ahol milliós adatbázisok tartalma felhasználónevek és jelszavak kerültek adathalászok kezébe. felszínre bukkantak olyan nagy cégeket érintő botrányok, mint a FaceBook.,Sok esetben milliók adatai kerültek illegális kezekbe. A legtöbb esetben az átlag ember csak legyint, áh ez velem úgysem történik meg.

De van egy rossz hírem. Ez bárkivel megtörténhet. Még akkor is, ha óvatosak és körültekintőek vagyunk.

A tolvaj ma már nem csak az ablakon vagy ajtón át érkezhet!

Legtöbb adatunkat már elektronikusan tároljuk, nagyon fontos azok védelme. Ennek egyik legegyszerűbb módja a megfelelő, erős jelszó megválasztása. Van egy jelszó a számítógépre, van egy jelszó a céges gépre, van egy jelszó a FaceBook-ra, egy a G-Mailre, másik kettő a céges programokhoz, egy PIN kód a bankkártyámhoz, a telefonomhoz, a kapu kódhoz… a sor végtelenül lehetne folytatni.

Milyen biztonságos jelszót találjunk ki, ami könnyen megjegyezhető, de mégis biztonságos. Felírhatjuk valahová? Lehet ugyanaz a jelszó mindenhol?

 Mire kell figyelni, amikor új jelszót választunk magunknak? Milyen a jó jelszó?

Nagyon sokan a mai napig jelszavakat használnak, mint az 12345, vagy a qwerty, vagy password/jelszó. Évekig ugyanazokat a jelszavakat használják, amit alapesetben megkaptak, azokat soha nem változtatták meg. Jelszavuk megegyezik a felhasználónevükkel, vagy annak egy részével. Ezek egyértelműen helytelenek, használatukat kerülni kell!

Amerikában, ezek voltak a legnépszerűbb jelszavak.

Emellett óvakodjunk a személyes, privát életterünkbe tartozó személyek, tárgyak vagy adatok használatátától. Mire gondolok?
– gyerekek, házastárs neve
– becenév
– születési idő (teljes, vagy egy része), névnap ideje
– szülőváros
– kedvenc márka (autónk márkája, típusa)
– foglalkozásunk, beosztásunk

Ezek és ehhez hasonló jelszavak használatát mindenképp kerüljük el, ha biztonságban akarjuk tudni az adatainkat.

Kellene valami jól megjegyezhető legalább 8-10 karakteres jelszó

De akkor milyen a jó és biztonságos jelszó?

Alapvetően megállapítható, olyan karakterek halmaza, amely egyetlen szótárban, egyetlen nyelven sem szerepel sehol.

Az erős jelszó legalább 8-10 karakter, tartalmaz nagybetűt és számot és ahol megengedett speciális karaktereket is.

Kifejezetten ajánlott nagyon erős és különleges jelszót megadni a banki belépésünkhöz és az otthoni routerhez. Nem elhanyagolható persze a levelezésünk sem és számos privát információ tartalmazó közösségi média fiókjainak védelme sem. Törekedjünk arra, hogy mindenhol más jelszót használjunk.

Jó, jó, de milyen a jó jelszó? Itt egy példa:

Egyszerűen beállíthatunk jelszót a telefonunk tárcsázójában található számokhoz rögzített karakterek alapján. Mondjuk a jelszó legyen Computatro. Ehhez a telefonunk tárcsázó gombjaival kombinált jelszó a következő lesz: C2o6m6p7u8t8a2t8r7o6. Ez már azért elég hosszú, tartalmaz kis és nagy betűket és számokat is. Valamint könnyen megjegyezhető elég egy általunk jól megjegyezhető szót választani, a telefon tárcsázójának nyomógombjairól mindig tudunk puskázni.

De akkor mégis hogyan tároljam a jelszavaimat?

A jelszavak mindig bizalmas, és egyedi személyhez kötött információ. Ezért azt senkinek ne adjuk ki. Persze az emberi bizalmi és családi kapcsolatok ezt sokszor felülírják, de törekedünk arra, hogy a jelszavainkat csak mi ismerjük.

A jelszavainkat ne tároljuk el semmilyen formában, ne írjuk ki cetlire a monitora tűzve, ne írjuk bele a naptárunkba, telefonunkba.

A lehető legrosszabb megoldás, jelszavainkat feljegyezni és azt a számítógép közelében tartani!

Akinek nagyon sok jelszava van, és nehézkesen jegyzi meg azokat, az használjon egy mester jelszót. Használjunk egy password manager alkalmazást, ami eltárolja helyettünk az összes felhasználónevet és jelszavunkat, cserébe csak a egyetlen egy mester jelszót fog kérni. Ez hasonlóan működik mint a sokak számára ismert böngészők jelszómegjegyzése.

Apropó jelszavak megjegyzése: ma már számos alkalmazás felkínálja lehetőségként, hogy jelszavainkat elmenti, és nekünk nem kell azok beírásával foglalkozni. Ez a kényelmi funkció nagyszerű, de egyben érthető okokból kockázatot is jelent. Jelszavaink megjegyzését csakis kizárólag olyan eszközön engedélyezzük, amihez csak mi férünk hozzá. Nyilvános, irodai, iskolai számítógépeken jelszavaink megjegyzését soha ne engedélyezzük a számítógépnek.

Kövess minket Facebook-on!