A Windows 10 idei nagy tavaszi, árpilisi frissítése már több mint egy hónapja elérhető, jobb későn, mint soha alapon, most erről szeretnék pár szót ejteni.
A bejegyzés első részében a Windows frissítés újdonságairól csak röviden. Második részben a frissítés automatikus telepítésével kapcsolatban pár észrevétel, tapasztalat.

A Microsoft tájékoztatása szerint évente két alkalommal ad ki új frissítést a Windows 10-hez. A SP4-nek is nevezhető 1803-as kódszámú update sok fontos és látványos újdonsággal nem szolgál. De íme, pár lényegesebb pont, a teljesség igénye nélkül:

  • Megjelent a Time Line új verziója. Fejlettebb eszközt kaptunk az ALT-TAB lenyomásával előhívható abbakezelő rendszerben.
  • Megújult a Game Bar.
  • Bővült és nagyobb hangsúlyt kapott a tálcán lévő Névjegyek menü.
  • Megújult a Beállítások (Settings) menüpont. Kisebb ikonokkal és jobbra rendezett tartalommal.
  • Bluetooth eszközök gyorsabb kezelése. Azt ígéri a Microsoft, hogy innentől kezdve gyorsabban tudjuk majd csatlakoztatni bluetooth eszközeinket.

A frissítés manuálisan is telepíthető, erről részletesebben nem ejtenék szót. Akit érdekel itt vagy itt elolvashatja, hogyan tudja felinstallálni, ha nem akarja megvárni, amíg a számítógépe automatikusan megkapja. Ez akár heteket is igénybe vehet, a több milliós felhasználói bázis miatt.

Én direkt nem telepítettem fel, kíváncsi voltam hogyan kezeli a rendszer automatikusan, mikor és hogy jelenik meg. Mennyire felhasználó barát a folyamat, az egyszeri felhasználó mennyire könnyen tudja megoldani a frissítés alkalmazását.

Az egyik asztali számítógépemre a két nappal ezelőtt jött meg. Semmi észrevehető jele nem volt, a háttérben, csendben letöltötte a frissítést és én már csak egy tájékoztató ablakot kaptam, miszerint egy nagyobb lélegzetvételű frissítés elérhető, hosszadalmasabb procedúrára számítsak, mikor szeretném telepíteni.

Tájékoztatott, hogy újra indítást igényel azonnal végrehajthatom, de el is halasztható.

Olyannyira nem vettem észre belőle semmit, hogy a letöltés alatt folyamatosan dolgoztam az Adobbe Photoshop és Lightroom programokkal, nagy erőforrás igényűek, leterhelik alaposan a gépet. De nem volt semmi akadás, pillanatnyi kihagyás.

Újraindítottam a rendszert és minden gond nélkül, maximum öt(!) perc alatt konfigurálta az új frissítést és már folytathattam is a munkát.

Hosszabb munkamenetre számítottam, mert az előző hasonlóan nagy frissítésnél maga a letöltés is meg-megakasztotta a számítógépet, az újraindítás közben és után, pedig ha emlékeim nem csalnak 15-30 perc között volt valahol a frissítés konfigurálásának ideje.

A laptopomnál már nem volt ennyire egyszerű a helyzet. 

Hirtelen belassult az eszköz, és a feladatkezelőben azt láttam, hogy kb. 90% leterheltséggel fut a processzor. A letöltés közben megállt többször, és percekig csak állt.

A számítógép folyamatosan akadt, és szinte használhatatlanná vált, mert folyamatosan pörgette a processzort a Windows Update szolgáltatása. A letöltés 66%-on megállt, majd fél óra múlva is ugyanitt tartott.

Kettő azaz kettő újraindítást eszközöltem, és utána már normálisan letöltötte, de a letöltés alatt folyamatosan 90% körül terhelte a processzort a Windows Update.

Mind a letöltés,  telepítés sokkal hosszadalmasabb volt mint az asztali számítógépem esetén. Az újraindítás közben és után is sokkal tovább konfigurálta és alkalmazta az új Windows 10 frissítést a laptop.

Végül, de nem utolsósorban: az asztali gépen teljesen automatizáltam, felhasználó barát módon kezelte le a Windows a frissítés telepítését. Jobbat kívánni sem lehetne. De a másik eszköz nehézkesebb volt.

A letöltés és a telepítés hosszabb ideje sok mindentől függ. Leterheltebb lehetett a Microsoft hálózata is, a laptop is valamivel lassabb konfiguráció, mint az asztali számítógép. De nem ennyivel.

A processzort folyamatosan 90% körül használta, már a letöltés közben is, ezzel teljesen használhatatlanná vált az eszköz. Ez teljességgel elfogadhatatlan és egyáltalán nem kedvez a felhasználónak.

Kövess minket Facebook-on!